tirsdag 7. februar 2012

Alkymistene prøvde å lage gull..

Erik Sundland

Opp gjennom årene, vet jeg ikke hvor mange ganger jeg har hørt sagt at enkelte bilder er "Photoshopet", og gjennom det forsøkt gjort "bedre" av fotografen. I middelalderen - og forsåvidt til langt utpå 1800 tallet - trodde alkymistene at det var mulig å lage gull. Det tør være kjent at dette ikke lar seg gjøre. All verdens bildebehandling kan ikke gjøre et dårlig fotografi bedre heller, det vet vi alle.

Dagens RAW-filer (om man da ikke bruker JPG-filer), er i sin natur laget for å bearbeides etter at de er lagt over på PC. - De må "males" av fotografen til ferdige bilder.

JPG-filene derimot, er svært så behandlet når de er ferdigbehandlet av kameraets prosessor. De er faktisk behandlet, at de kjøres gjennom algoritmer som utgjør ca 12 A-4 ark... helt uten vår mulighet for påvirking utover det vesle vi stilte på kameraet før vi foretok eksponering. For mange er ikke dette et godt utgangspunkt.

RAW-filene er IKKE,  bilder, men en sum av den totale mengden data sensoren mottok i eksponeringsøyeblikket, koblet med  en mengde data som produseres av kameraet.

"Fotografi" betyr "å tegne/male med lys".  Et kamera er en klump med plast, ledninger, glass og ellers dødt materiale. Å tegne og male, gjøres av mennesker, ikke av et kamera. Mange malere maler med mårhårspensler, fordi disse anses som som det beste verktøyet. Mange seriøse fotograferende, velger Photoshop til å male sine RAW-bilder, fordi det er bildebehandlingens mårhårspensel. Man bruker akkurat nok maling og kliner ikke til.

Ikke noe galt i å velge andre verktøy, man maler bare detaljene med bredere pensel, på trekk-papir og med  mindre dynamikk. 

I dag hadde jeg en tanke om å gjøre et eksperiment, og lage et "Makro-panorama". Uten det rette verktøyet,(Photoshop), hadde det ikke vært mulig.  Jeg ville lage et bilde som har så mange pixler at det kan "trykkes på en låvevegg". Ta en kikk? 

(Bildet er sammensatt av 16 enkelteksponeringer og sammenføyd i Photoshop).








Utsnitt
















Det skal sies at bildet er ikke spesielt godt, men ideen hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten det rette verktøyet. Snakk om verktøy;... Lyset er målt med en Sekonic L-358 FlashMaster, som måler lyset langt bedre enn det kameraet kan.

Det er helt klart Photoshopet. ... Meeen det ble et bilde. Verktøy er til for å brukes.

;-) Noen løse tanker... bare.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar